Πέμπτη 11 Αυγούστου 2011

Οχύρωση Φρουρίου Χίου: Η σωζόμενη στοά!



Η ύπαρξη του Φρουρίου Χίου ανάγεται στους Ελληνιστικούς χρόνους και από τότε δεν εγκαταλείφτηκε ποτέ. Πάντοτε αποτελούσε το διοικητικό και στρατιωτικό κέντρο του νησιού, αλλά, εξαιτίας των πολλαπλών επιθέσεων που δεχόταν από φιλόδοξους κατακτητές άλλαζε συνεχώς όψη. Στις μέρες μας το Φρούριο της Χίου ταυτίζεται περισσότερο με την εποχή της Γενουατοκρατίας (1346 -1566 μ.Χ), τη σύντομη Ενετική κατάληψη του Κάστρου (1694-1695 μ.Χ), αλλά και την μετέπειτα Οθωμανική περίοδο. Τα τείχη του Φρουρίου Χίου χωρίζονται σε χερσαία και επιθαλάσσια, σχηματίζοντας ένα ακανόνιστο πεντάγωνο με ισχυρούς προμαχώνες να δεσπόζουν κατά μήκος των τειχών. Οκτώ από αυτούς σώζονται, μερικοί σε αρκετά καλή κατάσταση και μερικοί όχι. Το χερσαία τείχη περιέβαλε υδάτινη τάφρος δημιουργώντας ένα τεχνητό νησί, συμβάλλοντας έτσι στην καλύτερη άμυνα του Φρουρίου. Σήμερα η τάφρος είναι άνυδρη και έχει επιχωματωθεί. Στο εσωτερικό των τειχών δαιδαλώδεις στοές βοηθούσαν στην αποτελεσματικότερη άμυνα του Φρουρίου, επικοινωνούσαν με τους προμαχώνες και λειτουργούσαν ως διέξοδοι διαφυγής. Δυστυχώς, πολλές από αυτές τις στοές έχουν μπαζωθεί και κρύψει στους διαδρόμους τους τα πολλά μυστικά τους.

Ο διάδρομος που αποκαλύπτεται πάνω στο ρήγμα, πλάτος 3 μέτρων, βρίσκεται στο ανώτερο τμήμα των τειχών όπου η βασική λειτουργία του ήταν ο έλεγχος του εξωτερικού του Φρουρίου. Η στοά καλύπτεται με θόλο όπου ο σκαρπωτός αριστερός τοίχος είναι κατασκευασμένος με μεγάλα κομμάτια πέτρας και είναι μάλλον παλαιότερος από την κατασκευή του θόλου, ενώ ο εξωτερικός τοίχος είναι κατασκευασμένος με μικρότερα κομμάτια πέτρας και είναι σύγχρονος του θόλου. Στον εξωτερικό τοίχο, υπάρχουν δέκα ψηλές τυφεκιοθυρίδες, οι οποίες δίνουν στο εσωτερικό της στοάς χαμηλό φωτισμό. Εξάλλου, στο σημείο όπου ο παλαιός υδραγωγός συναντούσε το τείχος και στο σωζόμενο κατακόρυφο ανώτερο τμήμα του διακρίνεται ενσωματωμένη μια παλαιά έπαλξη

Παρόλα αυτά, στο βόρειο-δυτικό τείχος, μεταξύ του Δυτικού προμαχώνα και του Επάνω Πορτέλλο, σώζεται σε πολύ καλή κατάσταση ένα κομμάτι από τις στοές. Η κατεδάφιση του τείχους στο σημείο εκείνο αποκαλύπτει τρεις διαφορετικές σειρές τειχών, όπου η κεντρική είναι η παλαιότερη και κατασκευάστηκε με μεγάλα κομμάτια τετράγωνης πέτρας και μικρότερα ποικίλης προέλευσης με συχνές παρεμβολές μαρμάρου.

Αυτή λοιπόν τη μοναδική στοά θα έχετε την ευκαιρία για πρώτη φορά να επισκεφθείτε από τις 12 Αυγούστου μέχρι τις 20 Αυγούστου 2011 όπου θα διεξαχθεί η έκθεση φωτογραφίας μας με τίτλο ‘Φρούριο Χίου: σεργιάνι στις γειτονιές του χθες’!! Τι περιμένετε λοιπόν; Το Φρούριο της Χίου σας καλεί να το ανακαλύψετε!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου