Τρίτη 14 Ιουνίου 2011

Στήριξη Πολιτών στο Δη.Πε.Θε Βορείου Αιγαίου



Το Δη.Πε.Θε. Βορείου Αιγαίου, προτάθηκε και δημιουργήθηκε στα τέλη του 1995, από τον Υπουργό Πολιτισμού Θάνο Μικρούτσικο. Η απόφαση του τότε υπουργού, προήλθε μετά από ενημέρωση και διαπίστωση του ιδίου, ως προς το πολλαπλό ενδιαφέρον της Χίου, για την παραγωγή και παρουσίαση της καλλιτεχνικής έκφρασης σε όλες της τις μορφές. 

Η αναγνώριση του κύριου στόχου της θεατρικής ομάδας με τη μορφή που είχε τότε και που αφορούσε στην πλούσια θεατρική δημιουργία, παραγωγή και εκπαίδευση, όπως και η γενικότερη έκδηλη καλλιτεχνική ανησυχία του νησιού, μετεξέλιξε το 1995 τη θεατρική ομάδα -που ωστόσο είχε ήδη πάρει μορφή Δημοτικού Θεάτρου Χίου-, σε Δη.Πε.Θε. Βορείου Αιγαίου. Στο Ομηρείο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Χίου, ιδρύθηκε το 1988 εργαστήριο για την επαγγελματική κατάρτιση στο θέατρο, υπό τη Διεύθυνση του Κωνσταντίνου Ε. Μάριου, με σκοπό να προετοιμάσει ηθοποιούς, ικανούς να εργαστούν σε ένα αποκεντρωμένο θέατρο ρεπερτορίου. 

Στο πλαίσιο του θεατρικού αυτού εργαστηρίου συμμετείχαν περισσότεροι από 100 μαθητές συνολικά, ενώ δόθηκαν δεκάδες παραστάσεις εφαρμογής. Ο Κωνσταντίνος Ε. Μάριος υπήρξε ο εκκινητής της όλης προσπάθειας, ο οποίος μέσα από τη θεατρική ομάδα ΘΕ.ΤΜ.Ο και το θεατρικό εργαστήρι, εκπαίδευε και προετοίμαζε το ντόπιο δυναμικό για τις διαρκώς εξελισσόμενες ποιοτικά θεατρικές παραγωγές. Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Β.Αιγαίου είναι ο πρώτος, και μέχρι στιγμής ο μοναδικός, θεσμός σε περιφερειακό επίπεδο που έχει ως έδρα τη Χίο. 

Ο Κ.Ε. Μάριος υπήρξε ο πρώτος Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Βορείου Αιγαίου (1995 - 1996) που έδωσε τη σκυτάλη στον Κώστα Αρζόγλου (1996 - 1997), ακολούθησε ο Δήμος Αβδελιώδης (1997 – 2000), στη συνέχεια ανέλαβε πάλι ο Κωνσταντίνος Μάριος (2001-2003). Από το 2003 έως το 2010 επανήλθε ο Δήμος Αβδελιώδης, και σήμερα το τιμόνι της διεύθυνσης έχει στα χέρια του ο Γιάννης Ζαφείρης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου