Τετάρτη, 15 Δεκεμβρίου 2010

Όλη η συλλογή του Πικιώνη σε μία έκθεση


«Λίγο περισσότερη ανθρωπιά, βαθύτερη νόηση και ψυχική ευαισθησία... και αλλάζουν όλα». Η φράση ανήκει στον Δημήτρη Πικιώνη και αποκαλύπτει το μυστικό της δημιουργίας του. Η ζωγραφική- αυτήν αγαπούσε πάνω απ΄ όλα- και η αρχιτεκτονική του διαπνέονταν από τα στοιχεία που ο ίδιος θεωρούσε πρωταρχικά στο έργο του, όπως μπορεί να διαπιστώσει και ο επισκέπτης της έκθεσης «Δημήτρης Πικιώνης1887-1968» η οποία εγκαινιάζεται σήμερα στο Μουσείο Μπενάκη. Πρόκειται για την παρουσίαση του συνόλου, σχεδόν, του έργου του Πικιώνη από το αρχείο του, το οποίο έχει περιέλθει από το 2001 στην κατοχή του Μουσείου- δωρεά της οικογένειάς του.

Στο πρώτο μέρος παρουσιάζονται τα ζωγραφικά έργα του δημιουργού κατά ενότητες που ακολουθούν τους τίτλους τους οποίους ο ίδιος είχε επιλέξει: Από τη Φύση, Αναμνήσεις από το Παρίσι, Αρχαία, Βυζαντινά, της Φαντασίας, Λαϊκά. Ακολουθούν τα αρχιτεκτονικά έργα του, όπως η οικία Μωραΐτη, η οικία Καραμάνου, το Δημοτικό Σχολείο Λυκαβηττού, το Θερινό Θέατρο Κοτοπούλη, τα σχέδια για το Δελφικό Κέντρο, το Πειραματικό Σχολείο Θεσσαλονίκης, η Πολυκατοικία της οδού Χέυδεν, το Ξενία των Δελφών, η Οικία Ποταμιάνου στη Φιλοθέη.

Ξεχωριστή θέση κατέχουν τα σχέδια για τον οικισμό της Αιξωνής (1950-1957) αλλά και τον Παιδικό Κήπο Φιλοθέης (1961-1964), ενώ σημαντικότερη όλων των έργων ασφαλώς είναι η περίφημη διαμόρφωση του χώρου γύρω από την Ακρόπολη και τον λόφο του Φιλοπάππου, που υλοποιήθηκε κατά την περίοδο 1954-1958. Παρουσιάζονται επίσης μελέτες του Πικιώνη για την αρχιτεκτονική της Ζαγοράς, της Καστοριάς και για τη λαϊκή αρχιτεκτονική της Χίου, μαζί με τεύχη του περιοδικού «Το 3ο μάτι», στην έκδοση του οποίου συνεργάζονταν και οι Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας , Στρατής Δούκας, Σπύρος Παπαλουκάς, Σωκράτης Καραντινός, Τάκης Παπατσώνης, Μιχάλης Τόμπρος και Αγγελος Θεοδωρόπουλος.

Επιστολές, φωτογραφίες, βιβλία και άλλα τεκμήρια της ζωής του Πικικώνη και των σχέσεών του με ανθρώπους όπως ο Τζόρτζιο ντε Κίρικο, ο Γιώργος Μπουζιάνης, ο ΧατζηκυριάκοςΓκίκας, ο Γιάννης Τσαρούχης, ο Αγγελος Σικελιανός, ο Βάλτερ Γκρόπιους, ο Κωνσταντίνος Δοξιάδης κ.ά. συμπληρώνουν την έκθεση.

Μουσείο Μπενάκη (Νέο Κτίριο), Πειραιώς 138, τηλ. 210 3453.111.
ως τις 13 Μαρτίου 2011.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου