Το ντοκιμαντέρ του 1821 έχει προκαλέσει απίστευτες αντιδράσεις σε όσους θέλουν ακόμα να ζουν στο μύθο ότι το ελληνικό έθνος έχει αδικηθεί από την ιστορία. Δεν είναι αρκετοί λιγότερο μαχητικοί εναντίον αυτής της εκπομπής οι οποίοι λένε: "μη μου χαλάς τον μύθο μου".
Έχοντας ήδη δεί τα τρία πρώτα επεισόδια είμαι σε θέση να πω πως η ματιά της εκπομπής είναι καθαρά αντικειμενική και ειλικρινής. Στηρίζεται σε δεδομένα και στοιχεία χωρίς να πατάει σε ηρωισμούς και μυθοπλασίες. Παρουσιάζει τα πρόσωπα ως κοινούς ανθρώπους και όχι ως θεανθρώπους που μας έχουν μάθει στα σχολεία.
Σήμερα έφτασε η μέρα που θα αναγκάσει αρκετούς Χιώτες να παρακολουθήσουν το σημερινό επεισόδιο το οποίο θα αναφέρεται στη σφαγή της Χίου. Ένα γεγονός που βοήθησε να δημιουργηθεί και να αναπτυχθεί σε κάθε γωνία της Ευρώπης ο φιλελληνισμός. Ένα γεγονός που αρκετούς από μας ανατριχιάζει κάθε φορά που επισκεπτόμαστε την Νέα Μονή ή τον Άγιο Μηνά και βλέπουμε τα μαχαιρωμένα κρανία τοποθετημένα σε προθήκες.
Γιατί άραγε έγινε αυτή η σφαγή; Γιατί τόσο μένος στους Χιώτες;
Παρατηρώντας την ιστορία θα δούμε πως το νησί της Χίου ήταν προνομοιούχο την εποχή της Τουρκοκρατίας λόγω της μαστίχας. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως στο νησί κατοικούσαν 120.000 άνθρωποι. Αριθμός τεράστιος για την εποχή εκείνη. Η Χίος ποτέ δε ξεσηκώθηκε την περίοδο της επανάστασης. Δεν την εξυπηρετούσε ένα τέτοιο γεγονός.
Το φυτίλι της επανάστασης το έφερε με τον στόλο του ο Λογοθέτης από την Σάμο. Εκείνος ανάγκασε τους Χιώτες να ξεσηκωθούν.
Αυτό το γεγονός δεν άρεσε στους Τούρκους. Πως γίνεται να επαναστατείς και συ που δεν πληρώνεις φόρους και σε έχουμε στα ώπα ώπα. Επίσης η Χίος είναι δίπλα στον κόλπο της Σμύρνης όπου βρισκόταν ένα μεγάλο τμήμα του τουρκικού στόλου. Εύκολη επιχείρηση για τους Τούρκους να επιτεθούν στο νησί και να περάσουν ένα δυνατό μήνυμα σε όλους τους επαναστατημένους Έλληνες.
Δυστυχώς το θύμα ήταν η Χίος. Ένα γεγονός το οποίο δε θα ξεχαστεί ποτέ. Ένα γεγονός το οποίο θα μας το θυμίζουν τα μνημεία της Χίου και τα κείμενα των Φιλελλήνων όπως και ο σπουδαίος πίνακας του Ντελακρουά.
Η Χίος προσαρτήθηκε στην Ελλάδα σχεδόν έναν αιώνα μετά. Όμως η θυσία της προς το Ελληνικό έθνος βοήθησε πολύ στη δημιουργία ενός κύματος συμπαράστασης στον επαναστατημένο ελληνικό λαό.
Η Σφαγή της Χίου θα είναι για πάντα ένα παγκόσμιο ιστορικό γεγονός.
chatzelenisgeorge.blogspot.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου