Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011
Απόβαση στη Λέρο, τις Οινούσσες και τους Φούρνους, ετοίμαζαν οι Τούρκοι
Απόβαση σε συγκεκριμένα ελληνικά νησιά στο Αιγαίο περιλάμβανε το σχέδιο “Suga” που είχε καταστρώσει το τουρκικό πολεμικό ναυτικό, στο πλαίσιο της επιχείρησης “Βαριοπούλα”...
, η οποία προετοιμάστηκε την περίοδο 2002-2003 στο πλαίσιο των προσπαθειών για αποδυνάμωση και πτώση της κυβέρνησης Ερντογάν, σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας «Γιενί Σαφάκ».
Από την πρώτη στιγμή που αποκαλύφθηκαν στοιχεία γύρω από τη “Βαριοπούλα”, είχε διαρρεύσει στον τουρκικό τύπο ότι η όλη επιχείρηση περιλάμβανε την πρόκληση κρίσης με την Ελλάδα, με θερμά επεισόδια στον εναέριο χώρο και στα ύδατα του Αιγαίου.
Η εφημερίδα γράφει ότι έγγραφα που βρέθηκαν στο επιτελείο του Στόλου στο Γκιόλτζουκ, έδειξαν πως η χούντα που ετοίμασε το σχέδιο “Βαριοπούλα” είχε για στόχο την τουρκική απόβαση στις Οινούσσες, τους Φούρνους και τη Λέρο.
Όλα αυτά, μετά από διαταγή του τότε διοικητή του τουρκικού στόλου ναύαρχου Οζντέν Ορνέκ για πρόκληση κρίσης γύρω από τις βραχονησίδες στο Αιγαίο, οι οποίες αποκαλούνται στο έγγραφο, όπως ονομάζονται και επισήμως στην Τουρκία, “νησιά, νησίδες και βραχονησίδες η κυριότητα των οποίων δεν έχει μεταβιβαστεί με συμφωνίες στην Ελλάδα”.
Στην εν λόγω διαταγή ζητείται να συσταθούν οι σχετικές επιτροπές μέχρι τις 3 Μαρτίου 2003, ημέρα κατά την οποία θα γινόταν συζήτηση επί του σχεδίου Βαριοπούλα.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, στη συνεδρίαση που έγινε το Δεκέμβριο του 2002 σχετικά με το σχέδιο “Suga” που ήταν το ναυτικό τμήμα της “Βαριοπούλας”, “προτάθηκε να αξιοποιηθούν οι προστριβές που προκύπτουν ορισμένες φορές μεταξύ τουρκικών και ελληνικών αλιευτικών, γύρω από το νησί Ζουράφα”.
Στο δημοσίευμα αναφέρεται επίσης ότι “σκοπός ήταν η πραγματοποίηση εκτεταμένης επιχείρησης με στόχο τη Λέρο, με τη συμμετοχή ναυτικών και αεροπορικών δυνάμεων. Έτσι, θα διασφαλιζόταν η αντίδραση της Ελλάδας και το ξέσπασμα της κρίσης”.
Σε έκθεση που γράφτηκε μετά την εν λόγω συνεδρίαση, το Δεκέμβριο του 2002 και φέρει την υπογραφή του αρχιπλοίαρχου Ντενίζ Τζόρα, αναφέρεται σύμφωνα με την εφημερίδα ότι “εκτιμάται πως η ετοιμασία εκτεταμένης επιχείρησης εναντίον της Λέρου, θα προκαλέσει αλλαγή στην κατάσταση επιφυλακής της Ελλάδας”.
Σε άλλη έκθεση των επιτροπών που συστάθηκαν στο πλαίσιο του σχεδίου “Suga”, αναφέρονται και τα ονόματα των νησιών όπου θα γίνει απόβαση. Γίνεται λόγος για τις Οινούσσες, με το σκεπτικό ότι “οι Οινούσσες ελέγχουν από το βορρά το δίαυλο του Τσεσμέ κι από ανατολικά τη Χίο και ως εκ τούτου θα προσφέρουν σημαντικό πλεονέκτημα απέναντι στην Ελλάδα”.
Σε άλλο σημείωμα που φέρει την υπογραφή του αντιπλοίαρχου Ερντίν Ινάλ και συντάχθηκε τον Ιανουάριο του 2003 αναφέρεται ότι στη μονάδα που θα δημιουργηθεί για την επιχείρηση στα νησιά θα πάρει μέρος και μία ομάδα αμφίβιων καταδρομών.
Τέλος στην έκθεση για τη σχετική με το σχέδιο “Suga” συνεδρίαση που έγινε τον Ιανουάριο του 2003, αναφέρεται ότι οι εξελίξεις σχετικά με την κρίση, όμοια με αυτής στα Ίμια, που θα ξεσπάσει, θα διοχετευτούν στα ΜΜΕ.
Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011
Οι χορηγίες που μοιράστηκαν στη Λέσβο…
Σε Αϊ Βασίλη του βορείου Αιγαίου έχει μετατραπεί η υφυπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων Νήσων και Αλιείας, Ελπίδα Τσουρή, η οποία, παρά τη λιτότητα, μοιράζει χρήματα σε...
αθλητικούς και πολιτιστικούς συλλόγους, συγγραφείς, διοργανωτές φεστιβάλ, κινηματογραφιστές των νησιών.
Με άγνωστα κριτήρια επιχορήγησε από τις 27 θεατρικές ομάδες που έλαβαν μέρος στην συνάντηση, τηνΑστική Εταιρεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα «ΕΠΩΔΟΣ» και τη Θεατρική Ομάδα Μυτιλήνης «Οι Αστεγοι» με το ποσό των 5.000 ευρώ έκαστη, για να παρουσιάσουν τη θεατρική παράσταση «Οι Γερόντισσες και η Θάλασσα» του Γιάννη Ρίτσου και τη «μικρή μας πόλη» του Θόρντον Γουάιλντερ, στο πλαίσιο της 22ης Συνάντησης. Για ποιο λόγο επέλεξε τη συγκεκριμένη «αστική εταιρεία» κι όχι κάποια άλλη ομάδα ή πολιτιστικό σύλλογο παραμένει άγνωστο… Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πρόγραμμα της συνάντησης, η παράσταση της «Επωδού» αναγράφεται το όνομα της παράστασης, αλλά όχι από ποιον διοργανώνεται, ενώ σε όλες τις άλλες εκδηλώσεις αναφέρονται τα ονόματα των φορέων διοργάνωσης. Πάντως, το ΦΕΚ άπλα δηλώνει πως επιχορηγείται για παραστάσεις στη Μύρινα Λήμνου και στον Πολιχνίτο Λέσβου.
Προκλητική είναι η επιχορήγηση με το ποσό των 10.000 ευρώ του ανύπαρκτου ντοκιμαντέρ υπό τον τίτλο «Τεριάντ, ο άνθρωπος και το έργο του» από την εταιρεία «diga pictures, οπτικοακουστικές παραγωγές Παύλος Αβαγιανός», τα γυρίσματα της οποίας θα γίνουν στη Λέσβο και τη Γαλλία, αφενός γιατί το Μουσείο Τεριάντ στη Βαρειά Μυτιλήνης ήταν χρόνια εγκαταλελειμμένο από την Περιφέρεια Αιγαίου μέχρι να καταλήξει τελικά στο ΥΠΠΟ και αφετέρου γιατί προς το παρόν ο δημιουργός ασκεί τα… σκηνοθετικά του ταλέντα στο μοντάζ μαγνητοσκοπημένων πρωτοχρονιάτικων πάρτι για τη σελίδα foititeliatv.gr
Η γ.γ. Αιγαίου και Νησιωτικής πολιτικής επιχορήγησε επίσης τον Αθλητικό Σύλλογο Μυτιλήνης «Αθλοκίνηση» με το ποσό των 1.800 ευρώ, για την αθλητική του δραστηριότητα. Αυτή η αθλητική δραστηριότητα, που χρήζει δωρεάς, έχει φέρει στην κατάταξη του ΣΕΓΑΣ τον εν λόγω αθλητικό όμιλο στηνθέση 126. Σε αυτή την περίπτωση, λοιπόν, δεν είναι μόνο προκλητικό το γεγονός ότι μοιράζει λεφτά, αλλά και σε αθλητικούς ομίλους κατώτερους στην κατάταξη από πολλά άλλα νησιωτικά σωματεία.
Επίσης, επιχορήγηση της τάξεως των 5.000 ευρώ «τσίμπησε» και η Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Ηλιαχτίδα» για την πολιτιστική – κοινωνική της δραστηριότητα. Θα ήταν μια άγνωστη φιλανθρωπική οργάνωση αν δεν είχε κατηγορηθεί μόλις στις αρχές του νέου έτους για φωτογραφικές προσλήψεις εκτός ΑΣΕΠ.
Επιχορήγηση 3.000 ευρώ έλαβαν ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων του 6ου δημοτικού σχολείου Μυτιλήνης, για τη διοργάνωση εκδήλωσης με αφορμή τη γιορτή των Τριών Ιεραρχών και το μορφωτικό σωματείο φάντασμα «Η Αναγέννηση» για τη διοργάνωση των τριήμερων παραδοσιακών – πολιτιστικών εκδηλώσεων «Το πανηγύρι του ταύρου».
Ανάλογη και η περίπτωση της προμήθειας 120 αντιτύπων της έκδοσης με τίτλο «Λέσβος Πατρίδα μου» του Ευστρ. Αθανάση, με 1.800 ευρώ, δηλαδή 15 ευρώ το κομμάτι, για τις βιβλιοθήκες των σχολείων (Δημοτικών και Γυμνασίων) της Λέσβου, καθώς και σε Λεσβιακές παροικίες του εξωτερικού.
tro-ma-ktiko.blogspot.com
Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2011
Ο οικισμός του κάστρου της Χίου, η δική μας παλαιά πόλη
Το Κάστρο της Χίου περικλείει μέχρι και σήμερα ένα ζωντανό ιστορικό οικισμό 650 περίπου κατοίκων. Αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό που του προσδίδει μια μοναδική γοητεία και το κάνει να ξεχωρίζει σε σχέση με άλλα Κάστρα, αφού πέραν της μνημειακής του αξίας αποτελεί ένα ολοζώντανο οργανισμό.Από την άλλη πλευρά, το χαρακτηριστικό αυτό δυστυχώς προσθέτει και αρκετά προβλήματα μιας και οι κάτοίκοι του Φρουρίου εξακολουθούν να ζουν σε ένα οικισμό πολύ παραμελημένο από την Πολιτεία, ο οποίος αντιμετωπίζει πολλά λειτουργικά προβλήματα. Μερικά από αυτά, τα οποία είναι εμφανή και με μια απλή βόλτα στη μικρή μας καστροπολιτεία είναι: Η εκτός ελέγχου κυκλοφορία των αυτοκινήτων, η απουσία καθαριότητας, η έλλειψη κατάλληλου φωτισμού, η υπολειτουργία της πυροπροστασίας, το ανύπαρκτο σύστημα αποχετευτικού, οι συνεχείς και ξένες προς το χώρο ασφαλτοστρώσεις (που πλέον «τρώνε» σκαλοπάτια) και αρκετά άλλα για τα οποία μπορούμε να γράφουμε για ώρες.
Σαν να μην έφταναν αυτά, όταν ένας από τους κατοίκους θελήσει να κάνει κάποια παρέμβαση στο σπίτι του (ξεκινώντας από τι πιο απλές, όπως η τοποθέτηση τέντας, κλιματιστικού, δορυφορικού δέκτη και προχωρώντας σε πιο σύνθετες όπως αλλαγές στην εξωτερική όψη του κτιρίου) αντιμετωπίζεται με πάρα πολύ αυστηρότητα από την Πολιτεία που θυμάται σχεδόν μόνο τότε τον μνημειακό/παραδοσιακό χαρακτήρα του οικισμού.
Παρόλα αυτά, ο οικισμός του Κάστρου δεν αποτελεί το μοναδικό περιτειχισμένο Κάστρο στην Ελλάδα. Αντίθετα, υπάρχει η μεσαιωνική πόλη της Ρόδου
(ο εντός των τειχών οικισμός έχει περίπου 3000 κατοίκους), η καστροπολιτεία της Μονεμβασιάς
αλλά και άλλες παλαιές πόλεις οι οποίες βρίσκονται εντός μνημειακών ζωνών, όπως, για παράδειγμα, τα Χανιά.
Ο ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΧΑΝΙΩΝ
Προβλήματα δυστυχώς υπάρχουν κι εκεί (μερικά κοινά και μερικά όχι, όπως η υπερβολική χρήση τραπεζοκαθισμάτων, η ηχορύπανση, η καθαριότητα), αλλά σε μερικούς από αυτούς τους οικισμούς έχουν λυθεί μερικά αυτονόητα προβλήματα με πολύ απλές λύσεις.
Η λύση των προβλημάτων των ιστορικών αυτών οικισμών, έχει έρθει μέσα από συγκεκριμένες διαδικασίες, όπως η σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του υπουργείου Πολιτισμού και των τοπικών φορέων (αδιανόητος ο λόγος που δεν έχει γίνει ποτέ στη Χίο) και η δημιουργία χωροταξικού σχεδίου εντός της μνημειακής ζώνης. Επιπρόσθετα, θα πρέπει να επισημανθεί ότι στην περίπτωση της Ρόδου, στην επίλυση προβλημάτων βοήθησε καθοριστικά και η ένταξη της μεσαιωνικής πόλης στα μνημεία υπό την προστασία της UNESCO (ένταξη του Κάστρου της Χίου στην UNESCO θα άνοιγε νέες προοπτικές για το Κάστρο μας).
ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ
Οι πιο πάνω εισηγήσεις μπορούν να πραγματοποιηθούν και στη Χίο, μάλλον επιβάλλεται να πραγματοποιηθούν και στη Χίο. Ωστόσο χρειάζεται σωστή προεργασία και κυρίως βούληση και ζήλο από τους υπεύθυνους.
Εκτός όμως από τα πιο πάνω, υπάρχουν και κάποιες λύσεις οι οποίες θα μπορούσαν να γίνουν ακόμη και «αύριο». Αρχικά, στην ανεξέλεγκτη κυκλοφορία των αυτοκινήτων θα μπορούσαν οι κάτοικοι να προμηθευτούν ειδικά σήματα (στα πρότυπα της Ρόδου)
ΤΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΣΤΟΝ ΟΙΚΙΣΜΟ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ ΦΕΡΟΥΝ ΕΙΔΙΚΑ ΣΗΜΑΤΑ
και να απαγορεύεται η κυκλοφορία για όσους δεν τα διαθέτουν. Λύση με πολύ μικρό κόστος, όπου παράλληλα με σχετική αστυνόμευση θα περιόριζε σημαντικά το πρόβλημα αυτό. Επιπλέον, για το πρόβλημα της καθαριότητας, ο συστηματικός καθαρισμός και η ύπαρξη κάδων σκουπιδιών εντός του οικισμού, αυτονόητο δικαίωμα όλων των πολιτών που πληρώνουν δημοτικά τέλη, θα μπορούσε να βοηθήσει σημαντικά στην αντιμετώπισή του.
Επιπρόσθετα, επιβάλλεται άμεσα η τοποθέτηση κατάλληλου φωτισμού στα στενά σοκάκια του οικισμού, κάποια από τα οποία το βράδυ είναι εντελώς σκοτεινά και έτσι δυσκολεύεται η κίνηση πεζών και υπάρχει αυξημένο το αίσθημα ανασφάλειας ( ακόμη και μέρος της κεντρικής εισόδου {πύλη Μαγγιόρε} του Κάστρου, είναι εδώ και μήνες σκοτεινό λόγω του ότι το ένα από τα δύο φωτιστικά είναι εκτός λειτουργίας). Να επισημανθεί βέβαια σ’ αυτό το σημείο ότι ο φωτισμός δεν πρέπει να γίνει με πρότυπο τα φωτιστικά της κεντρικής πλατείας του Κάστρου (είναι φωτιστικά αλουμινίου, όπου δεν έχουν κανένα συνειρμό με τον υπόλοιπο χώρο - εκεί φυσικά ξέχασαν οι υπεύθυνοι ότι ο χώρος είναι μνημειακός).
Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΑΚΑΛΑΙΣΘΗΤΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΚΑΣΤΡΟΥ ΤΗΣ ΧΙΟΥ
Τέλος, μία ακόμη πρόταση θα ήταν και η τοποθέτηση ειδικών πινακίδων στα μνημεία του Κάστρου και σε διάφορα σημεία του οικισμού, καθώς και η ύπαρξη χάρτη με πολιτιστικές διαδρομές ώστε να διευκολύνεται ο επισκέπτης στην περιήγηση του εντός του Κάστρου.
Ευχόμαστε οι πιο πάνω προτάσεις να εισακουστούν από τους αρμοδίους και οι πόλεις που αντιμετώπισαν τα ίδια προβλήματα αλλά βρήκαν λειτουργικές λύσεις να αποτελέσουν το απτό παράδειγμα προς μίμηση. Ιδιαίτερα οι λύσεις που μπορεί να πραγματοποιηθούν με μικρό κόστος πρέπει να γίνουν το συντομότερο δυνατόν, ειδικά όταν στη διάθεση των αρμοδίων υπάρχουν αρκετές εθελοντικές ομάδες όπως της δικής μας, όπου είναι πρόθυμες να συνεισφέρουν χωρίς κόστος σε εργασίες όπως οι καθαρισμοί, οι αποψιλώσεις και η δημιουργία πινακίδων ιστορικού περιεχομένου, έπειτα φυσικά από ανάλογη έρευνα και τεκμηρίωση. Επίσης, η εμπειρία των άλλων πόλεων μπορεί να μας βοηθήσει ουσιαστικά. Για παράδειγμα, θα πρεπε και μεις να προχωρήσουμε άμεσα τις διαδικασίες για ένταξη του χώρου σε κάποια προγραμματική σύμβαση που θα συναφθεί μεταξύ του Δήμου και του ΥΠ.ΠΟ.Τ και σκοπό θα έχει την αποκατάσταση της ιστορικότητας του χώρου, τη διευκόλυνση της διαβίωσης στον οικισμό μέσω της επίλυσης θεμάτων όπως του αποχετευτικού, της εγκατάστασης κεντρικής κεραίας και καλωδιακής, την ύπαρξη πολεοδομικών και λοιπών κανονισμών για ηλιακούς θερμοσίφωνες, κλιματιστικά, τέντες ακόμα και για τα φωτιστικά. Παράλληλα, θα πρέπει να ξεκινήσει η διαδικασία ένταξης του Κάστρου της Χίου σε ευρωπαϊκά και διεθνή προγράμματα όπως αυτό της UNESCΟ.
Το πιθανότερο βέβαια είναι οι τοπικοί υπεύθυνοι να μην ακούνε όλα αυτά για πρώτη φορά, αλλά είναι σίγουρα άξιο απορίας γιατί δεν είδαμε λύσεις μέχρι τώρα. Αυτό είναι κάτι το οποίο μόνο οι ίδιοι μπορούν να μας απαντήσουν.
Σαν να μην έφταναν αυτά, όταν ένας από τους κατοίκους θελήσει να κάνει κάποια παρέμβαση στο σπίτι του (ξεκινώντας από τι πιο απλές, όπως η τοποθέτηση τέντας, κλιματιστικού, δορυφορικού δέκτη και προχωρώντας σε πιο σύνθετες όπως αλλαγές στην εξωτερική όψη του κτιρίου) αντιμετωπίζεται με πάρα πολύ αυστηρότητα από την Πολιτεία που θυμάται σχεδόν μόνο τότε τον μνημειακό/παραδοσιακό χαρακτήρα του οικισμού.
Παρόλα αυτά, ο οικισμός του Κάστρου δεν αποτελεί το μοναδικό περιτειχισμένο Κάστρο στην Ελλάδα. Αντίθετα, υπάρχει η μεσαιωνική πόλη της Ρόδου
(ο εντός των τειχών οικισμός έχει περίπου 3000 κατοίκους), η καστροπολιτεία της Μονεμβασιάς
αλλά και άλλες παλαιές πόλεις οι οποίες βρίσκονται εντός μνημειακών ζωνών, όπως, για παράδειγμα, τα Χανιά.
Ο ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΧΑΝΙΩΝ
Προβλήματα δυστυχώς υπάρχουν κι εκεί (μερικά κοινά και μερικά όχι, όπως η υπερβολική χρήση τραπεζοκαθισμάτων, η ηχορύπανση, η καθαριότητα), αλλά σε μερικούς από αυτούς τους οικισμούς έχουν λυθεί μερικά αυτονόητα προβλήματα με πολύ απλές λύσεις.
Η λύση των προβλημάτων των ιστορικών αυτών οικισμών, έχει έρθει μέσα από συγκεκριμένες διαδικασίες, όπως η σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του υπουργείου Πολιτισμού και των τοπικών φορέων (αδιανόητος ο λόγος που δεν έχει γίνει ποτέ στη Χίο) και η δημιουργία χωροταξικού σχεδίου εντός της μνημειακής ζώνης. Επιπρόσθετα, θα πρέπει να επισημανθεί ότι στην περίπτωση της Ρόδου, στην επίλυση προβλημάτων βοήθησε καθοριστικά και η ένταξη της μεσαιωνικής πόλης στα μνημεία υπό την προστασία της UNESCO (ένταξη του Κάστρου της Χίου στην UNESCO θα άνοιγε νέες προοπτικές για το Κάστρο μας).
ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ
Οι πιο πάνω εισηγήσεις μπορούν να πραγματοποιηθούν και στη Χίο, μάλλον επιβάλλεται να πραγματοποιηθούν και στη Χίο. Ωστόσο χρειάζεται σωστή προεργασία και κυρίως βούληση και ζήλο από τους υπεύθυνους.
Εκτός όμως από τα πιο πάνω, υπάρχουν και κάποιες λύσεις οι οποίες θα μπορούσαν να γίνουν ακόμη και «αύριο». Αρχικά, στην ανεξέλεγκτη κυκλοφορία των αυτοκινήτων θα μπορούσαν οι κάτοικοι να προμηθευτούν ειδικά σήματα (στα πρότυπα της Ρόδου)
ΤΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΣΤΟΝ ΟΙΚΙΣΜΟ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ ΦΕΡΟΥΝ ΕΙΔΙΚΑ ΣΗΜΑΤΑ
και να απαγορεύεται η κυκλοφορία για όσους δεν τα διαθέτουν. Λύση με πολύ μικρό κόστος, όπου παράλληλα με σχετική αστυνόμευση θα περιόριζε σημαντικά το πρόβλημα αυτό. Επιπλέον, για το πρόβλημα της καθαριότητας, ο συστηματικός καθαρισμός και η ύπαρξη κάδων σκουπιδιών εντός του οικισμού, αυτονόητο δικαίωμα όλων των πολιτών που πληρώνουν δημοτικά τέλη, θα μπορούσε να βοηθήσει σημαντικά στην αντιμετώπισή του.
Επιπρόσθετα, επιβάλλεται άμεσα η τοποθέτηση κατάλληλου φωτισμού στα στενά σοκάκια του οικισμού, κάποια από τα οποία το βράδυ είναι εντελώς σκοτεινά και έτσι δυσκολεύεται η κίνηση πεζών και υπάρχει αυξημένο το αίσθημα ανασφάλειας ( ακόμη και μέρος της κεντρικής εισόδου {πύλη Μαγγιόρε} του Κάστρου, είναι εδώ και μήνες σκοτεινό λόγω του ότι το ένα από τα δύο φωτιστικά είναι εκτός λειτουργίας). Να επισημανθεί βέβαια σ’ αυτό το σημείο ότι ο φωτισμός δεν πρέπει να γίνει με πρότυπο τα φωτιστικά της κεντρικής πλατείας του Κάστρου (είναι φωτιστικά αλουμινίου, όπου δεν έχουν κανένα συνειρμό με τον υπόλοιπο χώρο - εκεί φυσικά ξέχασαν οι υπεύθυνοι ότι ο χώρος είναι μνημειακός).
Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΑΚΑΛΑΙΣΘΗΤΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΚΑΣΤΡΟΥ ΤΗΣ ΧΙΟΥ
Τέλος, μία ακόμη πρόταση θα ήταν και η τοποθέτηση ειδικών πινακίδων στα μνημεία του Κάστρου και σε διάφορα σημεία του οικισμού, καθώς και η ύπαρξη χάρτη με πολιτιστικές διαδρομές ώστε να διευκολύνεται ο επισκέπτης στην περιήγηση του εντός του Κάστρου.
Ευχόμαστε οι πιο πάνω προτάσεις να εισακουστούν από τους αρμοδίους και οι πόλεις που αντιμετώπισαν τα ίδια προβλήματα αλλά βρήκαν λειτουργικές λύσεις να αποτελέσουν το απτό παράδειγμα προς μίμηση. Ιδιαίτερα οι λύσεις που μπορεί να πραγματοποιηθούν με μικρό κόστος πρέπει να γίνουν το συντομότερο δυνατόν, ειδικά όταν στη διάθεση των αρμοδίων υπάρχουν αρκετές εθελοντικές ομάδες όπως της δικής μας, όπου είναι πρόθυμες να συνεισφέρουν χωρίς κόστος σε εργασίες όπως οι καθαρισμοί, οι αποψιλώσεις και η δημιουργία πινακίδων ιστορικού περιεχομένου, έπειτα φυσικά από ανάλογη έρευνα και τεκμηρίωση. Επίσης, η εμπειρία των άλλων πόλεων μπορεί να μας βοηθήσει ουσιαστικά. Για παράδειγμα, θα πρεπε και μεις να προχωρήσουμε άμεσα τις διαδικασίες για ένταξη του χώρου σε κάποια προγραμματική σύμβαση που θα συναφθεί μεταξύ του Δήμου και του ΥΠ.ΠΟ.Τ και σκοπό θα έχει την αποκατάσταση της ιστορικότητας του χώρου, τη διευκόλυνση της διαβίωσης στον οικισμό μέσω της επίλυσης θεμάτων όπως του αποχετευτικού, της εγκατάστασης κεντρικής κεραίας και καλωδιακής, την ύπαρξη πολεοδομικών και λοιπών κανονισμών για ηλιακούς θερμοσίφωνες, κλιματιστικά, τέντες ακόμα και για τα φωτιστικά. Παράλληλα, θα πρέπει να ξεκινήσει η διαδικασία ένταξης του Κάστρου της Χίου σε ευρωπαϊκά και διεθνή προγράμματα όπως αυτό της UNESCΟ.
Το πιθανότερο βέβαια είναι οι τοπικοί υπεύθυνοι να μην ακούνε όλα αυτά για πρώτη φορά, αλλά είναι σίγουρα άξιο απορίας γιατί δεν είδαμε λύσεις μέχρι τώρα. Αυτό είναι κάτι το οποίο μόνο οι ίδιοι μπορούν να μας απαντήσουν.
Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2011
Η ιστοσελίδα του Δικηγορικού Συλλόγου Χίου
http://www.dsx.gr/
Ο Δικηγορικός Σύλλογος Χίου απέκτησε τη δική του ιστοσελίδα, μία εξέλιξη θετική που αναμφίβολα έπρεπε να έχει γίνει πράξη αρκετά χρόνια νωρίτερα. Στη σελίδα αυτή υπάρχουν πληροφορίες για τους δικηγόρους του νησιού, ενώ γίνονται αρκετά συχνά αναρτήσεις για νομικά θέματα.
Να σημειώσουμε ότι την Κυριακή 27 Φεβρουαρίου θα διεξαχθούν οι εκλογές για την ανάδειξη του Προέδρου και των μελων του δ.σ. του Συλλόγου για την επόμενη 3ετία.
Η επιλογή του Συλλόγου πριν από 3 χρόνια ήταν αμφιλεγόμενη. Για άλλους προοδευτική, για άλλους τολμηρή. Για άλλους ανοιχτόμυαλη, για άλλους ξενόφερτη (επηρεασμένη από την ολλανδική κοινωνική κουλτούρα), για άλλους ανεξάρτητη, για άλλους βαθιά κομματική. Σε λιγότερο από 2 μήνες θα ξέρουμε πως θα ψηφίσουν οι δικηγόροι του νησιού για την επόμενη 3ετία.
Υπόψιν ότι λόγω της αύξησης του αριθμού των δικηγόρων της Χίου, το νέο δ.σ. θα είναι 9μελές, ενώ μέχρι τώρα είναι 5μελές.
Ο Δικηγορικός Σύλλογος Χίου απέκτησε τη δική του ιστοσελίδα, μία εξέλιξη θετική που αναμφίβολα έπρεπε να έχει γίνει πράξη αρκετά χρόνια νωρίτερα. Στη σελίδα αυτή υπάρχουν πληροφορίες για τους δικηγόρους του νησιού, ενώ γίνονται αρκετά συχνά αναρτήσεις για νομικά θέματα.
Να σημειώσουμε ότι την Κυριακή 27 Φεβρουαρίου θα διεξαχθούν οι εκλογές για την ανάδειξη του Προέδρου και των μελων του δ.σ. του Συλλόγου για την επόμενη 3ετία.
Η επιλογή του Συλλόγου πριν από 3 χρόνια ήταν αμφιλεγόμενη. Για άλλους προοδευτική, για άλλους τολμηρή. Για άλλους ανοιχτόμυαλη, για άλλους ξενόφερτη (επηρεασμένη από την ολλανδική κοινωνική κουλτούρα), για άλλους ανεξάρτητη, για άλλους βαθιά κομματική. Σε λιγότερο από 2 μήνες θα ξέρουμε πως θα ψηφίσουν οι δικηγόροι του νησιού για την επόμενη 3ετία.
Υπόψιν ότι λόγω της αύξησης του αριθμού των δικηγόρων της Χίου, το νέο δ.σ. θα είναι 9μελές, ενώ μέχρι τώρα είναι 5μελές.
Κυριακή 9 Ιανουαρίου 2011
Πάτησε ξανά κορυφή η Χίος
Την κορυφή της Α1 πόλο των ανδρών πάτησε η Χίος με εμφατική νίκη 20-4 επί της ουραγού ΝΕ Πατρών στο νησί της μαστίχας για την 7η αγωνιστική του πρωταθλήματος.
Έτσι οι Χιώτες πέρασαν , έστω και πρόσκαιρα, πρώτοι με 19 βαθμούς έναντι 18 του Ολυμπιακού που έχει ένα αγώνα λιγότερο (θα τον δώσει την Τετάρτη κόντρα στον Εθνικό) λόγω των ευρωπαϊκών του υποχρεώσεων.
Τα οκτάλεπτα: 4-1, 6-1, 6-0,4-2
ΧΙΟΣ: Χατζηδάκης 4, Χατζηκυριακάκης 4, Κότεριλ 4, Βιτέλας 2, Μιμίδης 2, Πισσιάς, Γκιαλής, Μάγνης, Βοριάς
ΝΕ ΠΑΤΡΩΝ: Παπάκος 2, Χριστοφής, Τουλγαρίδης
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)